Radicalismes: societats amenaçades?

Redacció L'Avenç

divendres, 07 de octubre del 2016

Cartell del cicle "Radicalismes: societats amenaçades?"

La Fundació Ernest Lluch organitza un cicle per aprofundir sobre el tema dels radicalismes en les societats actuals, plantejant un seguit de xerrades a Barcelona i també a Saragossa. A la ciutat barcelonina es proposen, concretament, cinc diàlegs entre acadèmics, polítics i, en general, experts en la matèria que tindran lloc durant cinc dilluns —els dies 10, 17 i 24 d’octubre i els dies 7 i 14 de novembre— a les 19h de la tarda al CaixaForum de Barcelona. [+]

L’activitat s’emmarca dins el Projecte Diàlegs de la Fundació Ernest Lluch que compta amb el suport de l’obra social “La Caixa”. En aquesta sisena edició, amb el títol “Radicalismes: societats amenaçades?”, l'objectiu és aprofundir sobre les múltiples crisis que amenacen l’Europa del segle XXI. En un context social, polític i econòmic que evidencia les deficiències estructurals del nostre sistema, han emergit diversos moviments, com els extremismes religiosos, els populismes o els col·lectius neofeixistes, que proposen derives perilloses per a la democràcia i la inclusió.Davant d’aquesta situació actual, el cicle ens convida a reflexionar sobre temes que ens poden ajudar a entendre l’emergència d’aquestes posicions extremistes.

El proper dilluns 10 d’octubre s’inicia el cicle amb la participació del catedràtic de Filosofia Política, Daniel Innerarity, i de Jesús A. Núñez Villaverde, codirector de l’Institut d’Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària, economista i militar en reserva, que establiran un diàleg al voltant de la posició dels ciutadans davant les amenaces globals en democràcia.

Pel que fa a la resta de sessions, el 17 octubre el polític Iñigo Errejon i el sociòleg Ignacio Sánchez-Cuenca conversaran sobre els radicalismes polítics i populismes a Europa. El tema del tercer diàleg, el dilluns 24 d'octubre, serà la lògica i l'evolució de les radicalitzacions violentes a Europa, amb la participació del sociòleg Farhad Khosrokhavar i del periodista corresponsal Rafael Poch. El dilluns 7 de novembre l'antropòloga Dounia Bouzar i l'inspector Lluís Paradell ens parlaran sobre l’experiència en la detecció, control i actuació davant el terrorisme i dels processos de radicalització violenta. Finalment, per acabar amb el cicle, comptarem amb la presència de l'exministre Alfredo Pérez Rubalcaba i Francisco Fonseca, actual director general adjunt de la Direcció General de Justícia i Consumidors de la Unió Europea, que compartiran les seves visions sobre la gestió i resposta política-institucional als radicalismes i el terrorisme.

Per tal de consultar tots els detalls de la programació cliqueu aquí.

INFORMACIÓ:

Data: 5 dilluns: els dies 10, 17 i 24 d'octubre i els dies 7 i 14 de novembre de 2016.

Lloc: CaixaForum Barcelona (Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8, 08038 Barcelona.)

Preu: 4 € per sessió (50% de descompte clients de CaixaBank). Per inscriure's i comprar les entrades, podeu fer-ho través de la pàgina web o anar a les taquilles del Caixa Fòrum. Places limitades.

PER SABER-NE MÉS:

“Per què han fet tan poc?”, publicat a l’editorial de L’Avenç núm. 426 (setembre de 2016).

“La difícil construcció de la sobirania europea”, escrit per Andreu Missé i publicat a L’Avenç núm. 400 (abril de 2014)

"Europa, Europa", publicat a l'editorial de L'Avenç núm. 374 (desembre de 2011)

“Terrorisme i globalització”, escrit per Pere Vilanova i publicat a L’Avenç núm. 263 (octubre de 2001)

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.