Recordant Enric Granados

Redacció L'Avenç

dilluns, 21 de novembre del 2016

Detall d'un retrat d'Enric Granados fet per Ramon Casas © MNAC

Demà, dimarts 22 de novembre, coincidint amb la festivitat de Santa Cecília, patrona de la música, el MUHBA Plaça del Rei organitza l'acte Recordant Enric Granados, un homenatge al compositor i pianista Enric Granados que compta amb dues activitats. A les 19.30h tindrà lloc una conferència que porta per títol "Enric Granados, un senyor de Barcelona" a càrrec de Jorge de Persia, musicòleg i professor. A continuació, a les 20.30h Marta Zabaleta, pianista i directora de l'Acadèmia Granados-Marshall, ens oferirà un concert de piano en el qual interpretarà algunes de les composicions de l'autor.

A més, la Biblioteca de Catalunya també ha inaugurat recentment l'exposició Granados?, una mostra que podeu visitar gratuïtament fins el 17 de desembre.

Finalment, us informem també que aquest proper dimecres dia 23 de novembre a les 19.30h tindrà lloc al Reial Centre Artístic de Barcelona la presentació del segon volum de la revista Dante e l'Arte, acte en el qual en Francesc Cortès tocarà al piano peces de Liszt i Granados [+]

Nascut l'any 1867 a Lleida, a Enric Granados se'l considera, al costat d'Isaac Albéniz, el creador de l'escola catalana moderna de piano. Granados va destacar com a concertista i va deixar una extensa i destacada producció musical com a llegat. Aquest any es commemora el centenari de la defunció del músic i compositor, que morí el 24 de març de 2016 als 48 anys –en plena I Guerra Mundial, quan el vaixell francès amb el que viatjava va ser torpedinat per un submarí alemany.

De la biografia de Granados, el MUHBA en vol recordar especialment el fet que va crear l'escola de piano de la ciutat, que ha perviscut més enllà de la seva figura, i d'on van sortir músics com Frank Marshall o Alícia de Larrocha.

Cartell Granados

Pel que fa a la mostra Granados?, s'hi exposen documents poc coneguts provinents de la Secció de Música de la Biblioteca de Catalunya. Concretament, es tracta del fons personal del musicòleg i compositor Felip Pedrell, que fou mestre, entre d'altres, dels reconeguts Enric Granados i Isaac Albéniz. En ple Any Granados, els comissaris de l'exposició, M. Rosa Montalt i Pol Cruells, que han treballat amb la col·laboració de Ramon Sunyer, plantegen interrogants sobre el que encara desconeixem entorn la figura del músic i la seva obra.

Dante e arte

La presentació del segon volum de la revista Dante e l'Arte és un esdeveniment patrocinat per l'Instituto Italiano di Cultura. La revista Dante e l’Arte té com a objetius posar en relleu i estudiar la centralitat de Dante en la creació artística del seu temps i dels segles posteriors fins avui dia i el segon volum està dedicat a Dante i la música. En l'acte hi intervindran Eduard Villena, Rossend Arqués, Francesc Cortés i, en representació del cercle, Joan Abelló.

Properament podrem anunciar nous actes de l'Any Granados per al 2017.

INFORMACIÓ:

Data: Acte Recordant Enric Granados: Dimarts 22 de novembre de 2016. A les 19.30h conferència. A les 20.30h concert de piano. Exposició Granados?: fins el 17 de desembre de 2016. De dimarts a divendres d'11h a 15h. Dissabtes de 10h a 14h. Presentació en volum Dante e arte: Dimecres 23 de novembre. De 19.30h a 21.30h.

Lloc: Acte Recordant Enric Granados: Saló del Tinell del MUHBA Plaça del Rei (Plaça del Rei, s/n, Barcelona).Exposició Granados?: Sala d'exposicions de la Biblioteca de Catalunya (Carrer Hospital, 56, Barcelona). Presentació 2n volum Dante e l'Arte: Reial Cercle Artístic de Barcelona (Carrer Arcs, 5, Barcelona)

Entrada: Acte Recordant Enric Granados: preu 10 € (amics del MUHBA i reduïda: 6 €). Cal formalitzar una reserva prèviament:93 256 21 22. reservesmuhba@bcn.cat/ Exposició Granados?: Entrada lliure.Presentació 2n volum Dante e l'Arte: Entrada lliure.

PER SABER-NE MÉS:

Granados, enmig del Modernisme català i el Nacionalisme espanyol” article de Joaquim Rabaseda publicat a L'Avenç núm. 421 (març de 2016).

Articles escrits per Francesc Bonastre: "Felip Pedrell i el nacionalisme musical", publicat a L'Avenç núm.31 (octubre de 1980) i "Felip Pedrell, compositor i musicòleg", publicat a L'Avenç núm. 14 (març de 1979).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.