Representació política a l’Antic Règim

Redacció L'Avenç

dimarts, 04 de octubre del 2016

Imatge: "The Ridderzaal of the Binnenhof during the Great Assembly of 1651" © Bartholomeus van Bassen, Rijksmuseum

El campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) acull unes jornades titulades “La representació política a l’Antic Règim”. L'esdeveniment, que se celebrarà durant el dijous 6 i el divendres 7 d’octubre, compta amb la participació de més d’una vintena de catedràtics i d’investigadors especialistes en la matèria procedents d’universitats de països d'arreu Europa (Anglaterra, Alemanya, França, Itàlia i Espanya) [+]

Les jornades s’inauguraran amb una conferència a càrrec de Wim Blockmans (Universiteit Leiden) i les ponències s'organitzen entorn de blocs de temàtica territorial. Podeu consultar el programa complert amb tots els detalls aquí. L'objectiu que persegueix l'activitat és debatre sobre les vies de representació política a Europa durant els segles XV-XVIII, tant a nivell parlamentari com municipal.

Per conduir el debat, es proposa centrar-se en tres qüestions principals. En primer lloc, definir la capacitat real de representació política dins de les institucions de govern dels sistemes parlamentaris. En segon lloc, establir els mecanismes de participació i els grups socials que intervenen en ells de forma directa o indirecta. Tercerament, examinar quines institucions resistiren millor l'embat de l'avançament progressiu de l'absolutisme a partir del segle XVII al continent europeu. Un cop desenvolupada aquesta aproximació, es procedirà a valorar la capacitat que tenien les institucions representatives de l'època per permetre de forma efectiva la participació política dels diversos grups socials.

La trobada ha estat organitzada pel Grup d'Estudi de les Institucions i de les Cultures Polítiques (segles XVI-XXI) i pel Grup-Projecte Juristas Hispánicos: entre el Imperio del Derecho y la gestión del poder (siglos XIII-XXI). Els coordinadors de l'activitat són Joaquim Albareda, Tomàs de Montagut, Eduard Martí i Núria Sallés.

A més, també hi col·laboren l'Institut Universitari d’Història Jaume Vicens i Vives (IUHJVV), el departament d'Humanitats i de Dret de la UPF i la International Commission for the History of Representative and Parliamentary Institutions (ICHRPI).

INFORMACIÓ:

Data: Dijous 6 i divendres 7 d’octubre de 2016. Consulteu horaris al programa.

Lloc: Sala de Graus Albert Calsamiglia de l’Edifici Roger de Llúria al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (C/ Ramon Trias Fargas, 25-27, Barcelona).

Entrada lliure

PER SABER-NE MÉS:

Dossier amb el resum de les intervencions.

Vegeu els següents articles de Joaquim Albareda, que forma part de l’equip de coordinació i participa també com a conferenciant a les jornades: "La Diputació del General i els Comuns catalans. Representació i modernitat política" publicat al L'Avenç núm.339 (pàg. 28, octubre de 2008) i “La modernitat de Putney” publicat a L'Avenç núm. 361 (pàg. 62, octubre de 2010).

Consulteu l'article publicat a L'Avenç núm.70 (pàg. 99, abril de 1984): “Els municipis catalans de l’Antic Règim. 1453-1808”, escrit per Josep M. Torras i Ribé (historiador al qual es fa un acte d'homenatge a les jornades) i, del mateix autor, l'article "Escrits polítics del segle XVII i XVIII", a L'Avenç núm.222 (pàg.69, gener de 1998).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.