Sang nova, de Marian Vayreda

Redacció L'Avenç

dilluns, 12 de juny del 2017

Marian Vayreda

Celebrem la reedició de Sang nova, de l'escriptor olotí Marian Vayreda, dins la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona. [+]

Marian Vayreda (Olot, 1853-1903) és un dels autors més destacats de la literatura catalana de la fi del segle XIX. Fill d’una família de la petita noblesa tradicionalista, després de la mort del seu pare, el 1872, es va unir a l’exèrcit carlí, on va formar part de l’estat major del general Savalls durant la Tercera Guerra Carlina. El 1875 va marxar cap a l’exili, a França, on va començar a pintar. El 1879 s’instal·la a Olot, on dirigeix “El Arte Cristiano”, una empresa dedicada a la producció d’imatgeria religiosa. Abandona gradualment la pintura i, a partir de 1891, es dedica al conreu de l’escriptura, coincidint amb la seva pròpia evolució cap al catalanisme cultural i polític. El 1898 publica Records de la darrera carlinada, basat en la seva experiència autobiogràfica, i el 1900 Sang nova, una novel·la de tesi. La punyalada (1904), la seva gran obra, es va publicar pòstumament.

El llibre

El protagonista de Sang nova, novel·la en tercera persona, discursiva i didàctica, no és cap heroi, malgrat el seu nom (Ramon de Montbrió) i les seves constants disquisicions polítiques, econòmiques, socials i culturals, que el situen, a més, clarament, en el context del regionalisme com a forma de regeneració de la societat catalana del tombant del segle xix al xx. Jove d’acció, abans de pretendre transformar la realitat de la muntanya catalana a través de la regeneració de l’economia agrícola i pecuària i, sobretot, de la recatalanització de la “burgesia muntanyenca”, fracassa tant en la seva participació activa en els moviments nacionalistes europeus (Irlanda) com en la revolució del 68.

Amb la reedició d’aquesta novel·la programàtica, d’un fort contingut didàctic, es rescata l’obra més oblidada de Marian Vayreda, una obra que materialitza la primera provatura novel·lística de l’autor (encara que aparegués publicada més tard que Records de la darrera carlinada, Sang nova va ser la seva primera novel·la). La reedició ha estat a cura de Margarida Casacuberta, qui també va curar la reedició dels Records de la darrera carlinada per L'Avenç l'any 2014.

Aquesta obra, tal com apunta Margarida Casacuberta, planteja alguns dels principals problemes de la Catalunya de la segona meitat del segle xix, que es mantenen especialment vius en el debat social i polític dels nostres dies (l’encaix de Catalunya en l’Espanya moderna, els problemes del centralisme, el caciquisme i la corrupció política, les divisions en el si de l’incipient catalanisme polític o l’impuls de regeneració que pren Europa com a model) i que converteixen la menys coneguda de les novel·les de Marian Vayreda en un document d’una gran actualitat.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.