'Santiago Rusiñol. Jardins d'Espanya'

Redacció L'Avenç

Museu del Modernisme Barcelona

divendres, 14 de abril del 2017

Santiago Rusiñol - Rosers

El Museu del Modernisme presenta una nova exposició temporal per donar a conèixer un dels aspectes més singulars i més estimats del pintor Santiago Rusiñol: els jardins. [+]

L’exposició Santiago Rusiñol. Jardins d’Espanya és un homenatge a la figura del pintor (Barcelona, 1861 – Aranjuez, 1931), la seva passió per la naturalesa i la pintura de jardins.

El 1903 Rusiñol va crear l’àlbum Jardins d’Espanya, un recull de quaranta làmines dels seus quadres que va seleccionar ell mateix, incloent-hi poemes d’autors com M. Machado, E. Marquina, J. Alcover, R. Pérez de Ayala, Juan R. Jiménez, M. Costa i Llobera, A. Mestres o J. Maragall, entre altres. Tots aquests artistes giraran al voltant d’aquesta temàtica que els va fascinar i que complementa amb el lirisme de paraules poètiques: jardins que són les relíquies d’un món de grandesa, espais d’imaginació i d’evasió.

Rusiñol considerava aquests quadres que formen part de l’àlbum com el "nèctar del seu modernisme". De fet es va consagrar amb la pintura d’aquesta temàtica, a la qual va dedicar gran part de la seva vida. Els jardins d’Espanya són els jardins de l’ànima de l’artista, les seves creacions més personals i més estètiques que resumeixen tota una vida dedicada a l’art i a la bellesa.

Bon coneixedor de la seva realitat, es va dedicar a reunir fragments d’aquesta època al voltant d’una temàtica, els jardins. El jardí no és més, per a ell mateix i per a la resta d’artistes, que la metàfora en clau natural de la incidència humana sobre el nostre entorn, un reflex d’intimitats i del sentir de l’ésser humà. La transcendència d’aquests paisatges donen peu per mostrar a l’artista tot allò que vol expressar. Òbviament, de diferents maneres: amb el pinzell, amb la ploma, amb els sons.

L’exposició, que es durà a terme des del 23 de Març fins el 9 de Juliol, està comissariada per l’experta Mercedes Palau-Ribes i compta amb l’assessorament de Francesc Fontbona i Josep de C. Laplana. Es centra en mostrar l’altra vessant de la pintura d’en Rusiñol, la visió dels jardins que el pintor va recollint al llarg de la seva vida i que resulten les seves creacions més estimades.

L’exposició gira entorn a quatre blocs temàtics: l’àlbum Jardins d’Espanya, la llum, l’aigua i l’arquitectura de jardins. El discurs se centra en la comparativa artística i paisatgística entre els diferents jardins de poblacions diverses de la península, que l’artista va pintar al llarg de la seva vida.

Aquests jardins que ens envolten a les sales del museu ofereixen, a més, un recorregut pel caràcter viatger de Rusiñol: les diferents terres que va visitar, els colors que li van enamorar, els perfils i les naturaleses escollides per les seves composicions i el simbolisme dels elements que apareixen com una constant en els seus quadres. S’estableix, per tant, una relació estètica i tècnica entre territoris tan heterogenis com ara Granada, Aranjuez, Mallorca, València o Barcelona. La llum encegadora del Mediterrani, la decadència de palaus vells d’un passat gloriós, les tonalitats de la tardor castellana, o la fantasia de la naturalesa illenca.

Amb aquesta mostra recuperem l’obra que va ser punt de partida del reconeixement artístic de Santiago Rusiñol. Conforma la col·lecció d’aquests jardins una setantena de les seves millors obres, avui dispersa, reunides per aquesta ocasió en el seu màxim nombre, per primera vegada al Museu del Modernisme. La inclusió en l’exposició de material literari tant de l’artista com dels poetes i músics de la seva generació tanca el cicle estètic de la mostra. Tant el modernisme com la cultura de principis del segle XX és molt fèrtil, un escenari on artistes de tota mena i procedència presten les seves eines artístiques en favor de l’art.

Art i literatura es donen la mà en una exposició que vol retre homenatge al sentir dels artistes modernistes. Un diàleg, doncs, entre contemporanis del modernisme i un apropament al cor de l’artista Rusiñol.

INFORMACIÓ:

Lloc: Museu del Modernisme Barcelona (Balmes, 48).

Data i hora: Fins al 9 de juliol. De dimarts a dissabte de 10.30 a 19 h, diumenges i festius de 10.30 a 14 h.

Preu: General: 10 €. Reduïda 7 €. Inclou l’entrada a la resta de les sales del museu.

PER SABER-NE MÉS:

Santiago Rusiñol és un dels escriptors predilectes de L'Avenç. N'hem publicat En Josepet de Sant Celoni (2016), La 'niña' gorda (2015), El català de la Manxa (2014) i Màximes i mals pensaments (2013).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.