Segon congrés d’història del PSUC

Redacció L'Avenç

dimecres, 05 de octubre del 2016

Cartell Segon Congrés d'Història del PSUC

El 23 de juliol de 2016 farà 80 anys que es va fundar el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Amb motiu d’aquest aniversari, el Grup d’Estudis República i Democràcia (GERD) de la Universitat Autònoma de Barcelona juntament amb l’Associació Catalana d’Investigacions Marxistes i la Fundació Nous Horitzons organitzen el segon congrés d’història del PSUC, que se celebrarà al llarg de tres jornades: el dijous 6, el divendres 7 i el dissabte 8 d’aquest octubre al Museu d’Història de Catalunya. [+]

L’octubre de 2006, per tal de celebrar el 70è aniversari de la fundació del PSUC, es va organitzar un primer congrés d'història del PSUC amb el propòsit de fer balanç sobre la trajectòria del partit i de la seva influència en la societat catalana. El 2016, deu anys després d’aquell primer congrés, tindrà lloc un segon congrés acadèmic per tal de posar en comú les noves aportacions historiogràfiques realitzades al voltant del tema.

L’acte s’iniciarà amb una conferència inaugural titulada “El moviment comunista i la lluita per la democràcia”. Seguidament, es farà un recordatori de dues figures rellevants relacionades amb el PSUC que han mort recentment: el filòsof Francisco Fernández Buey i el politòleg Miquel Caminal Badia. Després d’aquesta obertura, començaran les sessions, que consisteixen en un conjunt d’intervencions d’experts sobre la matèria sempre seguides d’un debat participatiu.

Les tres sessions que ocupen les jornades tractaran tres grans àmbits en relació al PSUC: el dijous 6 es dedicarà al tema de les generacions militants, el divendres 7 es parlarà sobre els combats del partit i, l’últim dia, es centrarà en la intervenció del PSUC durant la Transició. Finalment, a mode de cloenda, es proposa extreure unes conclusions de tot allò que s’haurà abordat. Per tal de conèixer els detalls concrets de la programació cliqueu aquí.

INFORMACIÓ:

Data: Des del dijous 6 d’octubre fins al dissabte 8 d’octubre del 2016.

Lloc: Museu d’Història de Catalunya ( Palau de Mar: Plaça Pau Vila, núm. 3, Barcelona).

Inscripcions (amb el dret a l’obtenció d’un certificat d’assistència): Preus: 20 € per persona/ 40 € per institució/ Gratuïta per als estudiants que s’acreditin com a tals. Procediment: abonar l'import allà mateix o fer un ingrés en un compte bancari (en podeu consultar el número aquí).

Per resoldre dubtes: segoncongreshistoriapsuc@gmail.com

PER SABER-NE MÉS:

Consulteu els materials del primer congrés d'història del PSUC.

Vegeu els següents articles publicats a L'Avenç:

“La nostra utopia. PSUC: 50 anys d'història de Catalunya” escrit per diversos autors i publicat a L’Avenç núm 105 (pàg. 68, maig del 1987).

"El PSUC: la primera resistència", escrit per José Luís Martín Ramos i publicat a L’Avenç núm. 196 (pàg. 30, setembre 1995).

“Un passeig per la història del PSUC, 1936-1998”, escrit per Josep Puigsech i publicat a L'Avenç núm.233 (pàg. 68, gener del 1999).

“70 anys de socialisme comunista. El PSUC (1936-2006)”, escrit per Josep Fontana i publicat a L’Avenç núm. 320 (pàg, 2, gener del 2007).

“1981: cap a la ruptura del PSUC”, escrit per Carme Molinero i Pere Ysàs i publicat a L’Avenç núm. 360 (pàg. 52, setembre del 2010). Dels mateixos autors, el llibre Els anys del PSUC. El partit de l'antifranquisme (1956-1981), publicat l’any 2010 per l’editorial Els llibres de L’Avenç, dins la Sèrie Assaig.

Podeu consultar també el llibre La veu del PSUC. Josep Solé Barberà, escrit per Andreu Mayayo i publicat l’any 2007 per per l’editorial Els llibres de L’Avenç, dins la Sèrie Assaig.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.