Soirée Perec

Redacció L'Avenç

divendres, 26 de maig del 2017

Aquest any, a L'Avenç, celebrem 40 anys de revista i 10 de llibres. Per festejar-ho, hem organitzat un acte per a dimarts vinent, 30 de maig, dedicat a un dels nostres escriptors predilectes, Georges Perec. Conduirà l'acte l'escriptor i periodista Emili Manzano, que anirà donant pas a tot un conjunt de col·legues perequians que han acceptat d'acompanyar-nos en aquesta vetllada: entre ells, Margarida Casacuberta, traductora per a L'Avenç d'Ellis Island (2008) i W o el record de la infantesa (2011), Ramon Lladó, Pablo Martín Sánchez, Montse Porta, Adrià Pujol Cruells, autor de la versió de L'Eclipsi que hem publicat aquest 2017, Ricard Ripoll, Màrius Serra, Tina Vallès, Pau Vidal, Jordi Vintró i Ester Xargay. Tancarà l'acte el mag Hausson i se servirà una copa per gentilesa del celler La vinyeta. [+]

Tot seguit us oferim alguns passatges de les obres de Perec que hem publicat:

Georges Perec, Ellis Island. Traducció de Margarida Casacuberta. Barcelona: L'Avenç, 2008.

Portada Ellis Island

"A partir de la primera meitat del segle XIX, una esperança formidable sacseja Europa: per a tots els pobles esclafats, oprimits, reprimits, esclavitzats, massacrats, per a totes les classes explotades, famolenques, assolades per les epidèmies, delmades per anys de carestia i de penúria, va començar a existir una terra promesa: Amèrica, una terra verge oberta a tothom, una terra lliure i generosa on els damnats del vell continent podran esdevenir els pioners d'un nou món, els fundadors d'una societat sense injustícia i sense prejudicis. Per als pagesos irlandesos amb les collites devastades, per als liberals alemanys perseguits des de 1848, per als nacionalistes polonesos anihilats el 1830, per als armenis, per als grecs, per als turcs, per als jueus de Rússia i d'Àustria-Hongria, per als italians del sud que morien a centenars de milers del còlera i de misèria, Amèrica es va convertir en el símbol de la nova vida, de l'oportunitat finalment donada, i van ser desenes de milions, famílies senceres, pobles sencers, els emigrants que, provinents d'Hamburg o de Bremen, de Le Havre, de Nàpols o de Liverpool, es vam embarcar en aquest viatge sense retorn."

Així comença Ellis Island. Nascut a París en el si d’una família d’origen jueu polonès, que va patir la persecució nazi (el seu pare va morir després de ser ferit al front i la seva mare deportada en un camp de concentració), el 1978 Perec va rebre l’encàrrec de fer una pel·lícula documental per a la televisió sobre Ellis Island, l’illot del port de Nova York que feia de porta d’entrada dels immigrants europeus al somni americà. Perec va escriure per al documental un text, breu i intens, amb el tema de fons de l’exili i la dispersió, que expressa la seva concepció de la literatura com un acte de memòria.

Georges Perec, W o el record de la infantesa. Traducció de Margarida Casacuberta. Barcelona: L'Avenç, 2011.

Portada Perec

"He dubtat molt de temps abans d'emprendre el relat del meu viatge a W. M'hi decideixo avui empès per una necessitat imperiosa, persuadit que els esdeveniments dels quals he estat testimoni han de ser revelats i trets a la llum. No m'he pas amagat els escrúpols -anava a dir, no sé per què, els pretextos- que semblaven oposar-se a una publicació. Durant molt de temps he volgut guardar el secret del que havia vist. No em pertocava divulgar res sobre la missió que m'havia estat confiada, primer perquè, potser, aquesta missió no fou acomplerta -però, qui l'hauria poguda menar a bon port?- i després perquè aquell qui me la va confiar també ha desaparegut."

Així comença W o el record de la infantesa, una obra on s’alternen dos relats paral·lels: la descripció angoixant d’un món remot i imaginat i els records d’una infantesa viscuda durant la Segona Guerra Mundial. De l’encreuament de totes dues històries, n’emergeix lentament l’horror de la història col·lectiva d’Europa. El primer text pertany enterament a la imaginació: és la reconstrucció, arbitrària però minuciosa, d’una fantasia infantil que evoca una societat a l’illa de W, a la Terra de Foc, centrada en la competició esportiva d’acord amb unes normes olímpiques extremes. L’altre text és una autobiografia: la vida d’un nen durant la guerra, una història feta de records i de fragments dispersos, d’absències, d’oblits, de dubtes, de supòsits, d’anècdotes escasses.

Georges Perec, L'Eclipsi. Versió d'Adrià Pujol Cruells. Barcelona: L'Avenç, 2017.

L'Eclipsi

"Tres bisbes, un mestre en lleis jueu, un coronel (membre de diverses lògies) i un trio de politiquets negligibles (sotmesos pels desigs d'un lobby britó), difonen per les emissores i ho preconitzen en libels: el risc de morir per desnutrició és imminent. En un principi es té per un rumor. És un vol de coloms, es diu, un bumbum. Però l'opinió s'estén i, tot i que es prefereix no fer-ho, s'hi creu, i qui més qui menys es proveeix d'un tronc. «Volem llonguets!», és el crit del poble, seguit de vituperis sobre els superiors, sobre els rics i els poders públics. S'ordeixen complots i subversions. Els policies temen els torns de nit. Prop de Dijon es destrueix un edifici públic. Vichèi en veu de tots colors, inclòs el furt d'un estoc: bonítol, llet, quilos de bombons, lliures de sègol, però tot podrit. Degollen vint-i-sis jutges en un conflent de Troyes, i tot seguit es redueix fins les cendres un periòdic vespertí que, segons el tumult, és de l'equip del govern. Els rebels escometen molls, dipòsits i heliports."

Així comença el pròleg a L'Eclipsi en la versió d'Adrià Pujol, un dels llibres més coneguts de Georges Perec. I un dels més insòlits, si tenim en compte les regles de constrenyiment que el governen. L’Eclipsi és l’exposició d’un periple, el d’un grup de gent que descobreix els vincles obscurs que cusen tribu i destí. Un membre de l’estirp es fon, no és enlloc. Mentre el busquen, s’obren les portes d’un món misteriós, terrorífic, i desfermen el poder de destrucció immens que tenen els mots. El desig de conèixer esdevé un verí que, lent però segur, condueix el grup fins l’extermini. Secrets, morts, lectures perilloses, silencis i enigmes, L’Eclipsi és un thriller sobre el buit, el lloc del regne ocult que regeix les memòries, les percepcions i decisions dels individus. Membre insigne de l’OULIPO, Georges Perec és conegut pels seus llibres indiscutiblement curiosos. L’Eclipsi és un monument lingüístic, recorregut per l’esperit lúdic d’un escriptor ple d’enginy i deler únics.

Consulteu aquí el Dossier de Lectura de L'Eclipsi amb més informació sobre el llibre i l'autor.

DIMARTS 30 DE MAIG A LES 20H A LA SECA ESPAI BROSSA (FLASSADERS 40, BARCELONA)

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.