Txèkhov, Rigola, Némirovsky

Redacció L'Avenç

dissabte, 29 de abril del 2017

Ivànov cartell

Dijous 27 d'abril es va estrenar al Teatre Lliure, versionat i dirigit per Àlex Rigola, Ivànov, el primer drama que va escriure Anton Txèkhov. Amb motiu d'aquesta posada en escena, oferim als lectors dos capítols de La vida de Txèkhov, d'Irène Némirovsky, que parlen sobre l'obra. [+]

Amb un repartiment de luxe, que compta amb noms com Pep Cruz, Joan Carreras, Andreu Benito i Àgata Roca, l'Ivànov d'Àlex Rigola és una versió molt lliure de l'obra clàssica de Txèkhov. És la història d'un home que se sent atrapat en un món que s'enfonsa i en el qual no troba cap arma per defensar-se de les pors que l'assetgen. La solitud, el menyspreu dels que l'envolten i l'antipatia que el caracteritza el duen a un examen de consciència que revelarà la seva extremada lucidesa.

El mateix Rigola diu: "És absurd parlar massa d’Ivànov a priori. És molt millor que la versió que presentem s’expliqui per ella mateixa. Molt millor no definir aquesta peça que crea una gran diversitat d’opinions sobre el seu protagonista i el seu entorn. Un entorn confús, com el que vivim en l’actualitat. En tot cas, insinuem que potser parla d’algú imperfecte, com nosaltres; ple de contradiccions, com nosaltres; que en un moment de crisi i/o saturació ens interpel·la sobre el sentit de l’existència i sobre el nostre comportament. Kierkegaard deia que tenim llibertat per prendre decisions morals per dirigir la nostra vida, però que la consciència d’elecció ens crea angoixa. Sartre deia que la consciència de la nostra existència ens fa crear el nostre propi objectiu en la vida, per tal de donar-li un sentit. Camus afirmava que la nostra vida no té una finalitat fonamental i, per tant, per afrontar l’angoixa que això ens provoca, hem d’escollir entre acceptar la banalitat i l’absurditat de la nostra existència o deixar d’existir. Tots nosaltres hem tingut moments de crisi a la vida, cada u per diverses raons, que ens han creat angoixa. Observem ara, doncs, què els passa a Ivànov i als seus companys en una societat perduda, desestabilitzada i amb valors molt tocats. Us sona? Anem bé?"

INFORMACIÓ:

Lloc: Teatre Lliure (plaça Margarida Xirgu, 1, Montjuïc, Barcelona).

Data i hora: Fins al 28 de maig, en sessions diverses: de dimarts a divendres, a les 20:30; dissabte, a les 19:00; i diumenge, a les 18:00.

Preu: General: 29 €. Avançada: 26 €. Dies de l'espectador (dimarts i dimecres): 22 €. Amb descompte per a diverses persones (jubilats, en atur, etc.): 24,50 €. Tarifa plana abonament espectador: 18 €. Carnet Jove i menors de 30 anys: 15 €.

PER SABER-NE MÉS:

La vida de Txèkhov - Irène Némirovsky

Podeu llegir en obert els capítols 19 i 20 que Irène Némirovsky dedica a explorar el fracàs de l'estrena d'Ivànov en la Rússia de finals de segle XIX en la traducció catalana de la seva La vida de Txèkhov (L'Avenç, 2016, trad. Margarida Casacuberta).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.