Veritat i amnèsia a la Xina contemporània

Redacció L'Avenç

dilluns, 10 de octubre del 2016

© Fotograma del documental «Crossing the Bridge» de Yan Lianke

El Centre de Creació i Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ens convida el proper dijous 13 d’octubre a una activitat relacionada amb la Xina contemporània. Concretament, a partir de les 18.30h podrem escoltar al professor expert en cultura xinesa Manel Ollé conversant amb l’escriptor Yan Lianke, que aquest any ha estat nominat al Man Booker Internacional Prize pel seu llibre The four books (四书), que recentment ha estat publicat en castellà. [+]

Yan Lianke, d’origen familiar humil, va iniciar la seva carrera escrivint propaganda per a l’exercit xinès. Després d’anys dedicant-se a aquesta activitat, l’autor va decidir fer un gir professional per tal d’enfrontar-se a la censura que condiciona profundament el panorama literari de la Xina i priva de llibertat als autors. En aquest sentit, Lianke es preocupa particularment del tema de la memòria i denunciant que és l’amnèsia per sobre d’aquesta el que triomfa a la Xina contemporània. En les seves novel·les, l’autor intenta anar contra aquesta imposició i tracta episodis de la història xinesa que les autoritats intenten esborrar com són, per exemple, Revolució Cultural o el Gran Salt Endavant. L’escriptor intenta, així, qüestionar l’ordre establert i confrontar a la societat xinesa amb un seguit de qüestions inquietants que, en el seu moment, varen ser invalidades per a la discussió pública.

Amb aquest tipus d’obra, Yan Lianke és actualment un dels escriptors més crítics i controvertits de la Xina. Les autoritats han vetat dues de les seves novel·les, per tant, ha patit en primera persona la duresa de la censura política. Tanmateix, també ha rebut premis, tant de la comunitat literària xinesa com de la internacional.

INFORMACIÓ:

Dates: Dijous 13 d’octubre de 2016 a les 18.30h.

Lloc: CCCB (Carrer Montalegre, núm. 5, Barcelona).

Preus: 3 € cada sessió/ Gratuït per amics del CCCB, persones aturades, amb el carnet docent o amb la Targeta Rosa. Per comprar l’entrada: Taquilles CCCB / taquilles@cccb.org / 933 064 100 / ticketea.com.

PER SABER-NE MÉS:

Manel Ollé és membre del consell de redacció de L'Avenç i escriu habitualment a la secció anomenada "Mirador" de la revista. Relacionat amb la repressió del règim xinès, podeu consultar el seu article titulat Onze anys per a Liu Xiabo a L'Avenç, núm. 356 (abril de 2010) i sobre literatura i identitat d'un país us recomanem l'article "Els murs invisibles" publicat a L'Avenç núm. 308 (desembre de 2005). Finalment, per endinsar-vos en la realitat oriental us remetem a l'article, també d'Ollé, "Alta velocitat xinesa" a L'Avenç núm. 369 (juny de 2011).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.