Vides errants

Redacció L'Avenç

dimecres, 08 de març del 2017

VIDES ERRANTS

Aquest dissabte s'inaugura al Museu Memorial de l'Exili (MUME) l'exposició Vides errants. Postguerres i exilis dels germans Pi i Sunyer, una iniciativa més que, mitjançant el cas paradigmàtic dels germans Pi i Sunyer, vol contribuir a fer més visibles al públic les experiències de l'exili republicà català. [+]

A través de la història familiar de la família Pi i Sunyer, de prop de trenta membres i capitanejada pels germans August, Carles i Santiago, l'exposició té el propòsit de mostrar la fractura colossal que va suposar per als projectes de Catalunya la Guerra Civil Espanyola (1936-39) i la instauració del règim franquista.

No només es dibuixa el periple que van haver de seguir milers i milers de persones pels camins de França, sinó que l'exposició, especialment focalitzada en aquesta família catalana amb integrants de tant de renom com Carles Pi i Sunyer, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya en el moment d'esclatar la guerra, aporta materials gràfics, manuscrits i objectes diversos provinents del llegat familiar, cosa que ens fa més palpable i més present la tragèdia que els va condemnar a no poder retornar mai més al seu país d'origen.

L'exposició es podrà veure al museu de la Jonquera fins al 2 de juliol d'aquest any; en acabat, rotarà per Catalunya. Per saber-ne més coses, visiteu el web del museu.

INFORMACIÓ:

Lloc: Museu Memorial de l'Exili (c/ Major, 43-47, la Jonquera).

Data i horari: De l'11 de març al 2 de juliol de 2017. De dimarts a dissabte de 10 h a 18; diumenges i festius de 10 h a 14 h. Dilluns tancat.

Preu: Entrada lliure.

PER SABER-NE MÉS:

Vegeu, per exemple, l'article de Francesc Vilanova "Manuel Azaña, Carles Pi i Sunyer i les incomprensions d'una guerra" (L'Avenç, núm. 152, setembre 1991). Consulteu, també, l'antologia de "passos de frontera" preparada per Maria Campillo i que L'Avenç va publicar el 2010 on, a banda de trobar-hi un mosaic de la fugida cap a l'exili, hi podeu llegir un fragment de 1939. Memòries del primer exili, de Carles Pi i Sunyer.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.