Xavier Benguerel: perfil musical

Redacció L'Avenç

Biblioteca de Catalunya

dilluns, 22 de maig del 2017

Xavier-Benguerel-Subirachs

Fins al 16 de juny de 2017, la Biblioteca de Catalunya acull la mostra Xavier Benguerel: perfil musical, dedicada a repassar la trajectòria musical de Benguerel i a divulgar-ne el fons, conservat avui dia a la mateixa biblioteca. [+]

Xavier Benguerel i Godó (Barcelona, 1931) és un compositor de dilatada trajectòria. La mostra que ara en reivindica la figura i l'obra, comissariada per Pol Cruells i Rosa Montalt, de la Secció de Música de la Biblioteca de Catalunya, coincideix amb l'estrena, a Tautavel (França), d'una obra seva: El cementiri marí, versió de l'obra de Paul Valéry traduïda pel seu pare, Xavier Benguerel i Llobet.

L’exili portà l’escriptor Xavier Benguerel i Llobet, pare del compositor, i la seva família a Xile, on visqueren del 1939 al 1954. En aquells anys Benguerel pare es dedicà a la l’escriptura, inclosa la traducció d’alguns poetes simbolistes francesos com Valéry i Baudelaire. Xavier Benguerel i Godó, doncs, va créixer en un entorn que propicià el seu gust per la literatura i que el portà a emprar alguns d’aquests textos en les seves obres musicals.

La Biblioteca de Catalunya conserva, des del 2005, el fons de Xavier Benguerel. Un fons format per correspondència, programes de concerts, premsa, enregistraments i partitures que conformen la pràctica totalitat de la seva producció musical; un repertori que ve marcat en primer lloc pel serialisme entre 1959 i 1968, després per l’experimentació, l’avantguarda i la progressiva dissolució d’aquest serialisme fins al 1986 i, finalment, per l’etapa que arriba a l’actualitat i que presenta una predilecció per les grans formes líriques, la claredat formal i l’expressivitat musical.

La mostra que acull la BC s'enceta amb la música escrita per Benguerel fill sobre la traducció que Benguerel pare va fer del poema Le cimetière marin de Paul Valéry, i ressegueix, a continuació, una selecció de composicions, enregistraments, premis i reconeixements que han anat dibuixant el perfil musical de Xavier Benguerel.

INFORMACIÓ:

Lloc: Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya (c/ Hospital, 56, Barcelona).

Data i hora: Fins al 16 de juny de 2017. De dilluns a divendres, de 9 a 20 h, i dissabtes, de 9 a 14 h.

Preu: Gratuït.

PER SABER-NE MÉS:

Vegeu les Memòries (1905-1940) de Benguerel pare, que vam publicar a L'Avenç el 2008. I, també, "Compartir una mort" (L'Avenç, núm. 336, juny 2008), de Joaquim Rabaseda.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.