1714. Memòria gràfica d'una guerra

Redacció L'Avenç

dimarts, 13 de maig del 2014

Expo_Robert

Del 8 de maig i fins el 29 de juny es pot visitar a la Sala 4 del Palau Robert l’exposició ‘1714 Memòria gràfica d'una guerra’, una exposició que exhibeix una selecció de textos i gravats que permeten reconstruir històricament el període de la Guerra de Successió a la Corona espanyola. [+]

El conflicte de la Guerra de Successió, de caire internacional i en el qual es varen veure implicats els estat europeus, va tenir conseqüències greus i transcendents en l’immediat escenari polític i socioeconòmic a Europa i el Nou Món. Prop de 80 gravats de diversos col·leccionistes i de diferents formats, estils i procedències, així com nombrosos arxius europeus, fan possible la construcció d’uns discurs històric fluid i coherent, que recorda els fets del 1714, especialment a Catalunya, que, al final de la Guerra de Successió, va perdre les seves institucions nacionals de govern. La nòmina de gravats i de textos explicatius en català, castellà i anglès, es troben acompanyats d’un audiovisual que incorpora altres documents gràfics.

L'exposició, de caràcter itinerant, està dividida en deu àmbits: Personatges; La Catalunya del set-cents; Felip V a Catalunya; Carles III, rei dels catalans; Dos reis a Barcelona; Escenaris de la Guerra; La fi de la guerra?; L’onze de setembre de 1714; La repressió; Memòria de la guerra.

Així, ofereix diverses lectures: la històrica; una mirada al món de l'art i la cartografia del set-cents, i també com es configura, al segle XIX, un imaginari col·lectiu sobre aquells esdeveniments que varen ser una referència important per al catalanisme durant la Renaixença.

La comissària de l'exposició, Mercè Morales, és doctora en història per la Universitat Autònoma de Barcelona, membre de la Junta de la Societat Catalana d'Estudis Històrics (Institut d'Estudis Catalans) i autora de diversos articles i llibres d'història. Ha publicat, entre d'altres, “Parlament de Catalunya. República, guerra civil i exili", "La Generalitat de Josep Irla i l'exili polític català" i “Memòria Gràfica de la Guerra de Successió” (editorial Base).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.