75è aniversari de l’exili republicà

Redacció L'Avenç

divendres, 17 de octubre del 2014

75 anys exili republicà

En el marc de la commemoració del 75è aniversari de l'exili republicà el Memorial Democràtic organitza un acte d’homenatge el 18 d’octubre, per recordar les persones que van viure l’exili en alguns dels principals escenaris d’aquells fets. [+]

A la darreria de gener i durant la primera setmana de febrer de 1939, nombrosos contingents de refugiats civils i de tropes col·lapsaven ciutats com Girona i Figueres mentre esperaven que s’obrís la frontera per accedir als departaments de la Catalunya del Nord.

Sota bombardejos aeris i penalitats de tota mena, el 10 de febrer de 1939 al voltant de 475.000 persones, moltes d’elles també procedents d’altres zones de l’Estat espanyol, havien deixat Catalunya i travessat els Pirineus. Aquest èxode era la plasmació de la derrota republicana i de l’ocupació franquista de tot el Principat.

INFORMACIÓ:

DATA: 18 d'octubre, 10,30h i durant tot el dia. Recorregut per Portbou, el coll dels Belitres i Argelers.

PER SABER-NE MÉS:

Portada Allez

Maria Campillo recollí al llibre Allez, Allez! Escrits del pas de frontera, 1939 molts testimonis del pas de frontera, moltes formes d’escriptura que, a més, abasten una gamma extensa de gèneres, del dietari a la crònica, de la carta a la prosa memorialística, de la impressió viscuda al conte o a la novel·la. Des dels textos més clàssics (com els de Rovira i Virgili, Artur Bladé Desumvila, “Tísner”, Lluís Ferran de Pol o Teresa Pàmies), fins als d’aparició més recent (els de Carles Fontserè, Sebastià Gasch, Montserrat Julió o Agustí Centelles). I d’altres menys difosos (els d’Edmon Vallès i Otília Castellví, entre molts més), o desconeguts fins ara (Pere Calders o Francesc Trabal).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.