Bon cop de falç. La història de l'himne

Redacció L'Avenç

dilluns, 01 de setembre del 2014

L'Avenç coprodueix amb Clack i Enderrock un documental que s'estrenarà el 9 de setembre a TV3

Cartell Segadors

"Els Segadors" és l'himne nacional de Catalunya, i els seus orígens es remunten al 1640 i a les cançons populars de l’època, tal i com va reconstruir l’etnomusicòleg Jaume Ayats al seu llibre Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional (L'Avenç, 2011). Ara, la cançó ha fet el salt a la pantalla en forma de documental. L'estrena, el dimarts 9 de setembre a TV3. I el tràiler, aquí [+]

L'Avenç ha coproduït amb Clack, Grup Enderrock, Televisió de Catalunya i La Xarxa el documental Bon cop de falç. La història de l'himne, que convida a seguir la història social i emotiva del país a través d'"Els Segadors". Bon cop de falç s'emetrà el dimarts dia 9 de setembre a les 23.10 h a TV3. Posteriorment s'emetrà a través de la xarxa de televisions locals en format de minisèrie.

Dirigit per Eloi Aymerich, Bon cop de falç explica, a partir d'un seguit d'entrevistes, l'origen de l'himne –una cançó eròtica–, les primeres versions, la popularització a través dels viatges de tren, com va esdevenir himne oficial, i també les prohibicions i persecucions que va patir. El guió ha estat elaborat per Sergí Martí, i s'ha basat en el llibre de Jaume Ayats Els segadors. De cançó eròtica a himne nacional (L’Avenç, 2011). Toni Xuclà ha estat l'encarregat de musicar una pel·lícula que també inclou les intervencions musicals de Jordi Fàbregas, Miquel Gil, Meritxell Gené, el Cor Jove de l'Orfeó Català i el compositor Antoni Ros Marbà.

Presentacions
Com a tastet per anar descobrint què podem esperar de Bon cop de falç, dissabte 6 a les 18.45 h es presentarà el making of del documental en el marc de la Setmana del Llibre en Català, mentre que la preestrena serà el dilluns 8 de setembre a les 19.30 h al Museu de la Vila Rural (l'Espluga de Francolí). El making of també s'exhibirà el dimarts 9 de setembre, a les 19 h a Cal Ninyo (Sant Boi de Llobregat), poques hores abans del passi per TV3.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.