Bru Rovira, la llibertat del periodista

Redacció L'Avenç

dimarts, 07 de octubre del 2014

Bru Rovira

Destaquem avui l'entrevista d'aquest mes de Josep M. Muñoz al periodista Bru Rovira (Barcelona, 1955). En ella Rovira repassa la seva trajectòria professional alhora que desgrana les seves opinions sobre el periodisme actual [+]

Resulten molt interessants les seves reflexions sobre l'ofici de periodista i la formació que reben els estudiants a les facultats. S'hi poden ensenyar les tècniques, però la vocació de coneixement, la necessitat d'entendre, s'ha de fer a partir de la formació humanística i el treball. Cal saber interpretar els fets en el seu content i deixar parlar els que tenen coses per explicar.

Rovira també reflexiona sobre la relació entre periodisme i política i sobre la jerarquització de les notícies en els mitjans, així com les seves experiències com a corresponsal a l'Àfrica i als països de l'est.

Alguns dels destacats de l'entrevista són aquests:

«En el periodisme tens l’obligació de veure tots els punts de vista, d’intentar que la gent pensi per ella mateixa, i adoctrinar és el pitjor que pots fer. L’adoctrinament és la mort del periodisme.»

«En el periodisme no hi ha una voluntat de continguts, educativa, sinó que es vol seduir. I això es fa amb la tècnica de l’emoció i de l’espectacle: no vols que l’altre pensi, vols que estigui enganxat a un producte que és comercial.»

«El periodisme està mort, és un full dominical del poder. Algú encara escriu alguna cosa, el que pot, però amb una gran dificultat. S’han creat productes comercials de poder i de consum, però s’ha perdut la màquina agitativa del periodisme, la llibertat.»

«Està fallant la concepció mateixa que tenim del relat periodístic. Falla el que expliquem, el que mirem. No mirem on hem de mirar, no expliquem el que interessa, no expliquem bones històries.»

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.