Catalunya ciutats

Redacció L'Avenç

diumenge, 28 de desembre del 2014

activitat848

RECOMANEM l'exposició Catalunya ciutats que analitza el procés de modernització urbanístic de Catalunya a través del paper de la Mancomunitat. [+]

Catalunya Ciutats fa una revisió del desplegament del fet urbà al nostre país des del Noucentisme fins a l’actualitat. A la mostra s’hi barreja tant l’art com l’urbanisme a través d’obres en diferents suports, d’artistes com ara Perejaume, Marcel·lí Antúnez o Joan Fontcuberta, entre d’altres.

La creació de la Mancomunitat, ara fa cent anys, representa l’inici dels estudis territorials a Catalunya. Amb l’impuls modernitzador que impregna el Noucentisme el gran repte que es planteja, en el marc d’un procés de construcció nacional, és acabar amb el desequilibri entre la Catalunya urbana, culta i oberta al món i la Catalunya rural, empobrida, mancada de serveis i d’oportunitats.
Per als noucentistes la ciutat representa l’espai del civisme i la seva construcció ordenada, eficient i moderna, és sinònim de la construcció de la societat. Els ideals polítics i ètics convergeixen amb els artístics; cultura i política es donen la mà compartint objectius comuns: modernització i construcció nacional en un marc europeu i mediterrani.
Paral·lelament, des de la Renaixença, el país està immers en el procés de construcció d’un imaginari nacional. En aquest procés el paisatge hi juga un paper destacat. Per als noucentistes la idea de ciutat es combina amb una revisió del món rural i amb aquesta recuperació del “camp” com a dipositari de les arrels i la identitat ancestral de la nació es va creant una imatge idealitzada de la “ruralitat”.

Paral·lelament a aquesta mostra, s'organitzaran un cicle de debats sobre arquitectura, ciutat i territori, entre el gener i març de 2015 en diferents espais culturals de Barcelona.

L'exposició està inclosa als actes del centenari de la Mancomunitat i del Tricentenari de Catalunya.

INFORMACIÓ:

Dates: Fins al 26 d’abril de 2015

Lloc: Museu Marítim de Barcelona

Organitza: Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.