Dia Internacional dels Museus 2014

Redacció L'Avenç

diumenge, 18 de maig del 2014

DIM2014

Avui és el Dia Internacional dels Museus, dia en què la majoria de museus del món ofereixen jornades de portes obertes. L'edició d'enguany està dedicada al tema "Els vincles creats per les col·leccions dels museus!" [+]

Des de 1977 i amb l’objectiu de sensibilitzar els ciutadans sobre l’important paper dels museus en el desenvolupament de la societat, l’ICOM (Consell Internacional dels Museus) organitza anualment el Dia Internacional dels Museus (DIM), en què la major part dels museus del món ofereixen jornades de portes obertes, així com activitats per a tota la família: itineraris i visites, recorreguts nocturns, visites teatralitzades, espectacles, activitats, etc.

L’edició d’enguany gira entorn d’un eix principal: "Els vincles creats per les col·leccions dels museus!". El DIM2014 arriba, com sempre, farcit de propostes innovadores i lúdiques, per acostar l’art a tota la societat.

Cada cop són més els museus que s’hi adhereixen. El 2013 hi van participar 35.000 museus de 143 països de tot el món. Els museus catalans ja s’hi van afegir i estan escalfant motors per tal de brindar una oferta artística de qualitat al llarg de tots els territoris del Principat. Entre els museus catalans que hi participen, hi figuren:

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que celebrarà la jornada de portes obertes de 10 a 15h, amb un recital de poesia i música en homenatge de Martí de Riquer –en consonància amb la Setmana de la Poesia de Barcelona.

El Museu d’Història de Catalunya (MHC), que oferirà entrada lliure tot el matí, de 10 a 14.30h. Es podrà visitar l’exposició permanent del Museu, així com les exposicions temporals en curs: “300 onzes de setembre. 1714-2014", “Vicenç Bou. De la Plaça al Paral·lel", “Paper moneda català del 1936 al 1939). La col·lecció Turró".

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), amb entrada lliure de 10 a 19h, i accés a nombroses exposicions: La realitat invocable; L’ull escolta. Eugeni Bonet: pantalles, projeccions, escrits; Motor de modernitat. Grup R. Arquitectura, art i disseny; Just davant nostre. Altres cartografies del Rif; Antoni Abad. megafone.net 2004/2014; L’herència immaterial. Assajant des de la Col·lecció. A més, hi haurà visites guiades cada 30 minuts.

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) oferirà entrada lliure també de 10 a 19h, i exposarà diverses mostres: Metamorfosis. Visions fantàstiques de Starewitch, Švankmajer i els germans Quay; Big Bang Data; L’inici del demà. Mancomunitat de Catalunya: 100 anys; Ciutats compartides; Projectes finalistes del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà 2014. Per la seva banda, el CCCB acollirà diferents projeccions, com ara El desig sublim. Xcèntric projecta Metamorfosis i Animac presenta... Stop-motion, sí!, dues propostes d’animació en stop-motion.

El Museu Europeu d’Art Modern (MEAM), que, ja des de la nit anterior, albergarà exposicions obertes al públic, com ara l’exposició permanent “Art Contemporani Segle XXI”, l’exposició temporal “Richard MacDonald, The First - Twenty Five”, i oferirà activitats com la demostració de pintura dels alumnes de la Barcelona Academy of Art amb el Professor Jordi Díaz Alamà o l’actuació dels ballarins del Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona.

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), amb entrada gratuïta a tots els centres dependents del MNAT: Museu Nacional Arqueològic, Museu i Necròpolis Paleocristians (Exposició “El món de la mort a Tàrraco”), Vil·la romana dels Munts (Altafulla) i Vil·la romana de Centcelles (Constantí) en els horaris habituals. A més, es podran visitar exposicions temporals, es realitzaran visites guiades i tallers diversos.

El Departament de Cultura ha recollit totes les activitats arreu del país aquí.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.