Entre Còsmic i Ulisses de Xavier Puigmartí

Redacció L'Avenç

dissabte, 14 de juny del 2014

Fins al dia 29 es pot veure a l’Arts Santa Mònica l'exposició “Entre Còsmic i Ulisses” de Xavier Pugmartí que s'articula a partir de les pel·lícules “Les mil i una nits” i “L'Odissea”. El projecte està inspirat en els milers de herois i les seves històries que al llarg dels segles han acabant conformant una mena d'univers de ficció que gravita al nostre voltant i que configura part de la nostra tradició cultural mediterrània. [+]

La mostra s’enllaça al voltant de la pintura, el cinema i la literatura. Reuneix fragments de les pel·lícules realitzades per Xavier Puigmartí (Barcelona, 1952) sobre Les mil i una nits (2009) i L'Odissea (2014) alhora que mostra pintures, dibuixos, maquetes i altres materials gràfics emprats en la realització de les mateixes.

Les vicissituds d'éssers excepcionals com ara Ulisses contrasten amb certes formes d'entendre l'heroïcitat en el present. Més de gestos que no pas de grans gestes, els herois del present tenen una activitat més modesta i quotidiana. Còsmic, per exemple, és un petit heroi de paper retallat, instigador, intrèpid i curiós. Activista cultural i polític, propaga el seu missatge a través de les xarxes socials i desperta la consciència de la comunitat que el segueix mitjançant petites accions o reflexions. Igual que el seu creador, Còsmic viu entre Egipte i Barcelona.

Arran del naixement d'aquest petit heroi, Puigmartí ha donat vida a tot un seguit de personatges de paper que han protagonitzat les seves pel·lícules. Són més de cent personatges entre visirs i princeses, mariners i monstres marins, Xahrazad i els sultans, o Ulisses, Penèlope, Calipso, els ciclops, els déus i les deesses. Entre Còsmic i Ulisses, Puigmartí dibuixa un món màgic i poètic amb una narrativa molt particular.

INFORMACIÓ:

Visites guiades a l'exposició dissabte 14 de juny a les 13.00h i dimarts 17 de juny a les 18.15h.

El dimarts 17 de juny a les 19.00h hi haurà un passi de diferents treballs videogràfics (fragments de Les mil i una nits, poemes visuals i fragments de L'Odissea) i una taula rodona amb la participació de Xavier Puigmartí, Marta Delclòs i Manuel Forcano. Modera Emili Manzano.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.