Entrevista a Giovanni Levi

Redacció L'Avenç

dissabte, 12 de juliol del 2014

Marina Garcés

Al número d'estiu de L'Avenç hem tingut el plaer d'entrevistar l'historiador italià Giovanni Levi (1939), considerat, juntament amb Carlo Ginzburg, el fundador i pare de la microhistòria. A continuació, us oferim alguns detalls d'aquesta entrevista. [+]

Nascut a Milà, en el si d'una família jueva torinesa de tradició laica quan ja estaven en vigor les disposicions antisemites del règim feixista, afirma créixer en una etapa on la persecució racial era un període divertit perquè era tant petit que creia que allò era la normalitat.

"Són records d'una normalitat, perquè els nens pensen que allò que veuen per primer cop és la normalitat i que el patològic és el que canvia."

A la seva família, eren diversos els membres que van destacar en el camp de la cultura, com el seu oncle Carlo Levi (1902 - 1975), pintor i escriptor, que es va plantejar personalment el problema de la presència humana al món i el seu risc permanent de crisi.

Giovanni Levi explica que l'origen del seu nom es deu al fet que les inicials coincideixen amb les de Giustizia e Libertà, un grup antifeixista del qual el seu pare n'era militant.

Li interessa principalment la microhistòria en la seva vessant més social, aquella especialitat de la història que redueix l'escala d'observació de l'objecte estudiat per arribar a claus de lectura més generals.

"L'èxit de la microhistòria va produir autèntics desastres, en el sentit que es pensava que tot, incloent-hi la simple xafarderia, era microhistòria: per contra, per a nosaltres era un mètode important, que consistia a veure per dins, amb el microscopi. I veure quantes coses importants ocorren quan, aparentment, no ocorre res."

Segons Levi, la història dista de la novel·la en el sentit que cada problema es pot llegir d'una manera diferent, i assegura que els historiadors es caracteritzen pel fet que escriuen sempre el mateix llibre i, en canvi, els novel·listes no.

"La història no és el mateix que la fiction (novel·la). Els historiadors, treballem sobre veritats parcials, sempre sobre la mateixa cosa, amb perspectives diferents."

Reconeix també que la història implica complexitat i lentitud, i que per escriure-la calen anys de feina a l'arxiu. Al contrari, la televisió parla continuament d'història però amb menys complexitat i més rapidesa.

Malgrat la seva vocació per la història social, ens va confessar que té un projecte de ficció en ment, un llargmetratge sobre la guerra italocolombiana que va començar el 1884: "Era una història tan estúpida, que vaig pensar que si fèiem una pel·lícula, seria una cosa divertida".

I és que Levi deixa palesa la total influència del present en la nostra història: "Si no la feina de l'historiador no seria interessant, seria una feina com d'empleat de banca".

Finalment, us convidem a seguir opinant a les xarxes socials utilitzant el hashtag #giovannileviLA

PER SABER-NE MÉS:

Podeu llegir aquí l'entrevista completa a Giovanni Levi a L'Avenç d'aquest juliol-agost de 2014.

Giovanni Levi, La herencia inmaterial. La historia de un exorcista piamontés del siglo XVII, ressenya de Xavier Casals, publicada a L'Avenç núm. 147 pàg. 77 (abril de 1991).

Pedro Ruiz Torres, Microhistòria i narrativa. Conversa amb Giovanni Levi, entrevista a "Plecs d'història local", núm. 20, dins L'Avenç núm. 125 (abril de 1989).

Conferència de Giovanni Levi, en vídeo, sobre la microhistòria, Instituto de Investigaciones Historico-Sociales de la Universidad Veracruzana. Xalapa.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.