III Jornada de Filologia Catalana UAB

Redacció L'Avenç

dimecres, 07 de maig del 2014

Filcat

Els estudiants de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona organitzen una jornada anual de reflexió i debat entorn a l’estat de la llengua i la literatura en els territoris de parla catalana. Enguany se celebrarà dia 8 de maig, a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres, entre les 10 del matí i les 21 de la nit. [+]

Per tercer any consecutiu, l'Assemblea d'estudiants de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb el Departament de Filologia Catalana i ponents d’arreu dels Països Catalans, organitzen una jornada anual de reflexió i debat entorn a l’estat de la llengua i la literatura en els territoris de parla catalana.

Les activitats se solen dividir en dos eixos principals: d’una banda, les qüestions relacionades amb la situació de la llengua al territori cataloparlant i la política lingüística, així com els conflictes que se’n deriven, que compta cada any amb representants de diferents territoris dels Països Catalans –Principat, Illes Balears i País Valencià–; i, d’altra banda, algun aspecte o tema del món de la literatura: un període, un autor, un moviment literari... En l’última jornada, la part literària es consagrà com un homenatge a Jordi Castellanos, professor de l’Autònoma, historiador de literatura, crític literari, fundador i redactor de la revista Els marges i exemple a seguir per a tots els seus alumnes.

Enguany la jornada se celebrarà dia 8 de maig, a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres, entre les 10 del matí i les 21 de la nit. Pel que fa a la literatura, aquest any l’eix de reflexió seran les figures de l’exili català, que comptarà amb una taula rodona formada per Jaume Aulet, Francesc Foguet i Maria Campillo, autora de l'antologia Allez! Allez! Escrits del pas de frontera, 1939, que realitzarà, a més, una selecció de textos per a una lectura dramatitzada sobre el pas de la frontera.

La part destinada a la llengua comptarà enguany amb un debat entorn del tema de la normativa lingüística i la normalització, a partir d’una taula rodona formada per Mila Segarra, Manuel Pérez Saldanya i Josep Martines. A més, una part de la jornada es dedicarà a fer un repàs a l’obra de l’escriptor basc Joseba Sarrionandia Uribelarrea.

Com cada any, la Jornada comptarà amb un dictat popular, i clourà amb un sopar a la fresca, concerts i karaoke de la terra.

"Però «passar la ratlla», més enllà de la relativa seguretat de la pau, vol dir, sobretot, per a molts, la materialització d'una nova identitat, personal i col·lectiva, associada a la derrota: la consciència d'una pèrdua, d'un trencament, que és el del territori físic però també el d'un espai i un temps definitivament perduts. Com escriu Pere Calders «alguna cosa, en la nostra vida, s'ha trencat per sempre.»"

Maria Campillo, Allez! Allez!

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.