L'inici del demà. Mancomunitat de Catalunya: 100 anys

Redacció L'Avenç

dissabte, 24 de maig del 2014

Amb motiu del centenari de la creació de la Mancomunitat de Catalunya es poden veure, en diversos punts del territori català, un conjunt d'exposicions, que sota el títol genèric de "L'inici del demà. Mancomunitat de Catalunya: 100 anys" explica i posa en valor les iniciatives d’una organització institucional que va actuar durant una dècada a Catalunya per tal de crear eines de connectivitat i de creixement. L'exposició consta d'una mostra general i de sis mostres temàtiques més, repartides en diversos punts del territori.

mancomunitat

Amb motiu del centenari de la creació de la Mancomunitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb la Diputació de Lleida, la Diputació de Girona i la Diputació de Tarragona, presenten un conjunt d'exposicions que expliquen i posen en valor les iniciatives d’una organització institucional que va actuar durant una dècada a Catalunya per tal de crear eines de connectivitat i de creixement.

L'exposició a Barcelona, que es pot veure fins el 20 de juliol d'aquest any al CCCB, "L'inici del demà. Mancomunitat de Catalunya: 100 anys", serveix d'introducció per donar pas a sis exposicions més, de temàtiques específiques, repartides en diversos punts de Catalunya.

A Barcelona, a més de l'exposició genèrica, s'hi poden visitar tres de temàtiques. La primera, "De la beneficiència al servei públic de sanitat" que es pot visitar fins el 20 de juliol al CCCB i que repassa la transició de la higiene decimonònica a la moderna salut pública, i de la beneficiència a la previsió social. En segon lloc, a l'Escola Industrial es pot visitar fins el 20 de juliol "Noves estructures per a l'educació" on, entre altres, es repassa el projecte d'Universitat Industrial. Per últim, "Impuls al coneixement científic" a l'Institut d'Estudis Catalans on es mostra l'interès que va tenir la Mancomunitat per crear un espai de cohesió pel que fa a la comunitat científica catalana, així com de recerca.

Per altra banda, a l'Institut d'Estudis Llerdencs, a Lleida, es pot visitar fins l'1 de juny "Comunicar el territori: telefonia i obres públiques" que mostra l'interès que va tenir la Mancomunitat en dur a terme bones polítiques de comunicació per tal de vertebrar tot el territori català.

El Palau de la Diputació de Tarragona acull l'exposició "Xarxa de biblioteques populars" on estudia la creació per part de la Mancomunitat de la xarxa de biblioteques populars amb l'objectiu de modernitzar el país i augmentar el nivell cultural de la població.

Per últim, a la Casa de Cultura de Girona es pot visitar "Normativització de la llengua" on exposa la resolució de la normativització lingüística del català.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.