La Guerra de Successió a Barcelona

Redacció L'Avenç

dissabte, 10 de maig del 2014

Fons Arxiu

En el marc d’actes commemoratius del Tricentenari 1714 – 2014, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, en col·laboració amb la Fundació Noguera, organitza la Jornada Fonts documentals per a l’estudi del període de la Guerra de Successió a Barcelona, que tindrà lloc el dia 11 de juny a la Sala d’Actes Agustí Duran i Sanpere de l’Arxiu. [+]

L’objectiu principal de la Jornada és donar a conèixer algunes de les fonts documentals existents relacionades amb el període de la guerra de Successió a la corona espanyola. Són moltes les institucions que conserven en els seus arxius molta documentació d’interès per a la història de Barcelona durant aquests primers anys del segle XVIII, fonts sovint utilitzades per abocar llum en nombroses investigacions d’historiadors i estudiosos diversos, que pretenien avançar en el coneixement i la divulgació de la història d’aquesta etapa tan important.

És per això que l’Arxiu Històric i la Fundació Noguera volen contribuir a difondre informació clau per a comprendre el desenvolupament de l’acció històrica d’aquest moment, emmagatzemada i conservada en nombroses fonts, i posar-la a l’abast de tots els ciutadans, en un anhel de treure a la llum els continguts informatius i d’aprofitament històric.

D’una banda, el programa de la Jornada incorpora la presentació de diferents tipus de documentació que permetrà conèixer el període de la guerra de Successió a Barcelona des de diferents perspectives: en l’àmbit municipal, notarial, corporatiu, eclesiàstic, personal, etc. D’altra banda, introdueix visions temàtiques específiques en relació a les seves possibilitats d’ús històric: els efectes de la guerra en la reforma institucional del govern municipal, la vida quotidiana, la presència militar, la utilització de la premsa o els diferents setges que pateix la ciutat durant aquells anys.

Amb tot, la Jornada no vol ser sinó una aportació específica i singular al programa d’activitats organitzades per l’Ajuntament de Barcelona amb motiu del Tricentenari, però des d’un acostament de perfil arxivístic i documental.

El termini d’inscripció és del 5 de maig al 6 de juny. Cal formalitzar-la a la Secretaria de la Jornada a través del telèfon (93 256 22 55), fax (93 317 83 27) o correu electrònic (shb@bcn.cat). La inscripció és gratuïta, però les places són limitades.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.