La formació de la identitat catalana

Redacció L'Avenç

divendres, 05 de desembre del 2014

Llibre Fontana

El proper dilluns dia 15 a les 19h tindrà lloc al CCCB una conversa entre historiadors a propòsit del llibre de Josep Fontana La formació d'una identitat. Una història de Catalunya (Eumo, 2014). Hi participaran Josep M. Muñoz, director de L’Avenç, com a moderador, en conversa amb el mateix Fontana i Joaquim Albareda, Borja de Riquer, Josep M. Salrach i Eva Serra. [+]

Per què els catalans som avui un poble amb un fort sentit d’identitat? D’on surt aquest sentiment de pertinença a un col·lectiu que comparteix llengua, cultura i unes formes d’entendre la societat i el món? L’historiador Josep Fontana intenta seguir al llarg del temps, des del segle XVIII fins a l’actualitat, el procés que ha acabat conformant aquesta identitat.

Cada un dels historiadors que participen en el col·loqui representa un període històric diferents, de manera que podran aportar visions diverses per respondre les preguntes plantejades.

INFORMACIÓ:

Data: Dilluns 15 de desembre a les 19h.

Lloc: Auditori CCB (Montalegre 5, Barcelona)

Organitza: Eumo editorial i CCCB.

PER SABER-NE MÉS:

En el número 406 (novembre de 2014) de L'Avenç, publicàvem una nota sobre el llibre a L'aparador, que reproduïm aquí:

"Josep Fontana (Barcelona, 1931) és el degà dels historiadors catalans. Deixeble de Ferran Soldevila, de Jaume Vicens Vives i de Pierre Vilar, actualment és professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra, després d’una trajectòria sòlida i dilatada que l’ha convertit en un dels més grans especialistes en història contemporània. Ha estudiat els models de transició de l’Antic Règim cap al capitalisme, la implantació del liberalisme a Espanya i, especialment, la formació del mercat peninsular al llarg del segle XIX. En els darrers anys, les seves aportacions, rigoroses i indissociables de les seves preocupacions cíviques, s’han centrat en la reflexió historiograficopolítica. Ara, als vuitanta anys fets, Fontana ens ofereix una extraordinària síntesi d’història de Catalunya, des dels temps medievals fins al present. El llibre, diu l’autor, neix de la motivació de “cercar explicacions al fet que els catalans siguem avui un poble amb un fort sentit d’identitat, de pertinença a un col·lectiu que comparteix, a més de llengua i cultura, unes formes d’entendre la societat i el món”. I ho ha fet, conscient del risc que implicava una obra de síntesi com aquesta, endut per “unes motivacions [que van] més enllà del terreny de l’erudició i de les interpretacions historiogràfiques” i que no són altres que “les profundes arrels que ens lliguen a tots i cadascun de nosaltres a la sort del nostre poble”."

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.