Les músiques dels 1714s

Redacció L'Avenç

dijous, 15 de maig del 2014

Des d'avui podeu visitar al Museu de la Música l'exposició temporal "Les músiques dels 1714s" dins les activitats programades del Tricentenari. En l'exposició es podrà repassar les transformacions musicals que es van produir dins el context de la Guerra de Successió i, per altra banda, la pervivència de la derrota catalana en les cançons orals i en les creacions musicals inspirades en el mite del 1714.

dansa1714

Dins el marc de la commemoració del Tricentenari Barcelona 1714-2014, el Museu de la Música presenta el 15 de maig l'exposició "Les músiques de 1714s".

Amb la Guerra de Successió es van produir un conjunt de canvis socials, polítics i culturals que van marcar la societat del moment. La música, els balls i els conjunts instrumentals no en van ser una excepció. En concret, dins l'àrea llatina es van produir notables canvis al llarg d'aquesta època pel que fa a l'àmbit musical. Algunes músiques van passar a ser generals i hegemòniques i es van escampar per tota Europa Occidental, altres van passar a ser el que avui en dia anomenem "cançons tradicionals".

A Catalunya el record de la guerra i la pèrdua de llibertats es va plasmar al llarg de moltes generacions a través de la música popular. Les cançons sobre Bac de Roda, els miquelets o la figura del duc de Marlborough es van transmetre a través de la memòria popular i van ser recuperades durant la Renaixença. Des de llavors, el mite del 1714 ha estat recreat musicalment per diverses generacions de compositors, generant, al llarg dels segles XX i XXI, un corpus musical.

Amb aquesta exposició es farà un repàs a les transformacions musicals que es van produir dins el context de la Guerra de Successió i, per altra banda, a la pervivència de la derrota catalana en les cançons orals i en les creacions musicals inspirades en el mite de 1714.

L'exposició es podrà visitar fins el 19 d'octubre d'aquest any al Museu de la Música.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.