Litterarum. Fira d'Espectacles Literaris i del Llibre a Móra d'Ebre

Redacció L'Avenç

dimecres, 28 de maig del 2014

Litterarum

Els dies 30, 31 de maig i 1 de juny, Móra d’Ebre acull un esdeveniment doble : la 7a edició de Litterarum, Fira d’Espectacles Literaris, i l’11a Fira del Llibre Ebrenc. L’objectiu de Litterarum és donar a conèixer els espectacles derivats de la literatura o relacionats amb el món del llibre en llengua catalana. L'Avenç hi serà present amb el grup Llegir en català. [+]

Litterarum, fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre, és una mostra d’espectacles configurats a partir de qualsevol disciplina artística que tingui la literatura en llengua catalana com a eix central. Impulsat per l’Ajuntament de Móra d’Ebre, la Institució de les Lletres Catalanes, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner, és un projecte que pretén apropar aquests espectacles literaris a professionals de tot tipus dins l’àmbit de la gestió cultural: tècnics culturals d’administracions públiques, centres d’estudis, entitats culturals, etc., i esdevenir, així, un punt de trobada i d’intercanvi artístic i intel·lectual de diferents perfils d’agents implicats en la creació, programació i contractació d’espectacles de rerefons literari.

A més, a partir dels diversos espectacles, es busca acostar la literatura i els escriptors en llengua catalana al gran públic, per tal que pugin conèixer-los i gaudir-los. Esdevé, així, una plataforma professional de promoció d’espectacles de qualsevol disciplina (arts escèniques, música, dansa, de carrer, audiovisual…) basats en l’obra d’escriptors en llengua catalana.

Enguany, l’encontre estarà marcat per diversos esdeveniments en relació a la història i la literatura: l’Any Vinyoli, la celebració del Tricentenari 1714-2014 i la mort recent del poeta tortosí Gerard Vergés. Emparant el ressò de tots aquests fets, per aquesta edició de Litterarum s’han programat un total de vint espectacles literaris de quinze companyies i grups de Catalunya, les Illes Balears i Andorra. I està previst que una trentena d’autors de les comarques ebrenques presentin els seus llibres dins la Fira del Llibre Ebrenc.

Entre les propostes, destaca el recital historicomusical Victus: del mal que van fer aquells soldats, interpretat per Sílvia Bel, Carles Beltran i Llúcia Vives, el qual comptarà amb la presència i participació especial de l’escriptor Albert Sánchez Piñol; així com dues estrenes lligades a l’Any Vinyoli: Cremades d’últim grau, d’Aina Huguet, i Esperit de Vinyoli, amb Sílvia Comes i Sílvia Bel Fransi. Enguany, a més, s’incorporen tota una sèrie de novetats, com ara la nova secció d’audiovisual literari dins la programació de Litterarum, que s’encetarà amb la projecció del curtmetratge La gallina, del director ulldeconenc Manel Raga. També, a la Carpa Fira del Llibre, s'hi durà a terme, durant mitja hora, "Signa'm lo llibre" on varis autors podran signar exemplars dels seus llibres. Entre ells, cal destacar Joan Todó que estarà present amb el llibre L'horitzó primer.

També cal destacar que per primera vegada es representarà un espectacle navegant pel riu. Es tracta de la proposta de teatre i dansa Empremtes, de Valer Gisbert, a partir de textos de l’obra Camí de sirga de Jesús Moncada i que s’escenificarà dalt d’un llagut convertit en escenari enmig del riu.

Els organitzadors aspiren a atreure al voltant d’un centenar de programadors i auguren que més de 4.000 persones podrien visitar la fira durant aquests dies.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.