Migracions del segle XX i XXI a Catalunya

Redacció L'Avenç

dimarts, 09 de desembre del 2014

50 Els altres catalans

Amb motiu del 50è aniversari de la publicació del llibre Els altres catalans i del Dia Internacional del Migrant, el Centre d'Estudis Demogràfics proposa una jornada de reflexió al Museu d’Història de Catalunya el proper 17 de desembre i l'endemà, 18, un debat sobre la Catalunya del futur. [+]

La publicació d'Els altres catalans, l'any 1964, de l'escriptor Francesc Candel, va significar un pas de gegant en la comprensió que els catalans havien de tenir de la seva pròpia identitat, marcada per la immigració. En el punt àlgid de les migracions arribades de la resta d'Espanya, es prenia consciència que el que havia estat una realitat fonamental i sostinguda en la demografia del país, com a mínim des d'inicis del segle XX –la centralitat de la immigració en el creixement de la població-, era substancial també al model econòmic i a la cultura del país.

La jornada està dividida en tres sessions, repartides en matí i tarda, en què hi participaran una dotzena d'especialistes: “Migracions i assentament de la població immigrada”, “Vida laboral familiar dels immigrants" i “L’obra de Candel”. Podeu consultar el programa complet aquí.

L'endemà, dia 18, Dia Internacional del Migrant, tindrà lloc també al Museu al matí una ponència d'Andreu Domingo sobre la immigració i l'imaginari social des de 1964, i una taula rodona amb el títol "Què n'esperem de la Catalunya del futur". Més informació aquí.

INFORMACIÓ:

Data: dimecres 17 de desembre de 2014, de 9,30 a 19h i dijous 18 de desembre de 9 a 13,30h.

Lloc: Museu d’Història de Catalunya

Organitza: Grup d'Estudis Demogràfics i de les Migracions (GEDEM) del Centre d'Estudis Demogràfics, Direcció General per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya i Fundació Paco Candel.

Cal inscriure's aquí.

www.ced.uab.es

PER SABER-NE MÉS:

Visiteu l'exposició "Candel: Els altres Catalans", sobre l'obra de l'escriptor Francesc Candel.

Article d'Andreu Domingo a L'Avenç al mes d'abril d'enguany l'article "Francesc Candel. Memòria i arrelament". I el seu llibre Catalunya al mirall de la immigració (L'Avenç, 2014)

Article d'Andreu Domingo al diari Ara 6/12/14 Catalunya, nació d’immigrats

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.