Monestirs urbans en temps de guerra

Redacció L'Avenç

dijous, 29 de maig del 2014

Avui dijous dia 29 de maig de 2014 s'inaugura l'exposició "Monestirs urbans en temps de guerra. Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara de Barcelona, 1691-1718" que es podrà visitar al Museu d'Història de Barcelona (Plaça del Rei) fins el 14 de setembre del mateix any.[+]

monestirs

L'exposició "Monestirs urbans en temps de guerra. Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara de Barcelona, 1691-1718" organitzada juntament amb la Federació Catalana de Monges Benedictines s'insereix dins la programació per a la commemoració del Tricentenari definint-se com una mostra que resulta un bon contrapunt a l'exposició "El món de 1714" del mateix Museu d'Història de Barcelona.

L'exposició s'inaugura amb un concert de músiques del monestir a càrrec del grup Autexaudi.

A partir dels dos monestirs benedictins femenins de la ciutat de Barcelona, Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara, es repassa com van viure les guerres de finals del segle XVII i principis del XVIII.

Degut a la seva localització, situats prop del baluard de Santa Clara i del de Sant Pere, els monestirs van patir els atacs de la guerra de primera mà. Gràcies a la valuosa documentació preservada per les dues comunitats monàstiques s'ha pogut recollir informació per tal de completar i enriquir la ja existent d'aquells esdeveniments. En particular, dels bombardejos marítims de 1691 i 1693, el setge de 1697 i la guerra de successió amb els diversos setges de 1705, 1706 i 1713-1714, respectivament. També de les visites reials a la ciutat, de les reformes dels edificis assaltats, de l’avituallament en temps de guerra o de les dificultats per tornar a la vida monàstica després dels fets de l'11 de setembre.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.