Neix Reportersgrafics.net

Redacció L'Avenç

dimarts, 15 de juliol del 2014

Reporters grafics

Des de finals de juny es pot consultar el portal www.reportersgrafics.net, un projecte de l'Observatori de la Vida Quotidiana que ofereix informació sobre els fotoperiodistes catalans més importants de començament del segle XX. [+]

www.reportersgrafics.net és una plataforma en línia que vol fomentar i difondre el coneixement de l'impressionant llegat de la fotografia de premsa catalana.

El punt inicial es centra en la presentació de la vida i el treball dels fotoperiodistes pioners, les tres primeres generacions que van exercir l'ofici a Barcelona entre 1900 i 1939, i alhora ressenyar les publicacions en què aquests reporters van col·laborar durant les seves trajectòries professionals.

En la majoria dels casos es tracta de vides i obres interrompudes per la Guerra Civil i el franquisme: empresonaments, exilis, arxius confiscats, destruïts o desapareguts, i la prohibició d'exercir com a reporters gràfics sino era combregant amb el règim feixista.

Alguns dels fotoperiodistes més reconeguts i que ja formen part d'aquest arxiu són Josep Badosa, Josep Maria Sagarra i Pablo Luis Torrents.

Aquesta iniciativa, és una de les formalitzacions del projecte de recerca transmèdia La imatge velada, que desenvolupa l'Observatori de la Vida Quotidiana des de l'any 2010.

Sota la coordinació de l'historiador Pablo González i l'antropòleg Andrés Antebi, compta amb la participació activa de reconeguts professionals del món del periodisme, el disseny gràfic, la programació web i les arts visuals.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.