“Perseguits i salvats”: Itineraris d’història i solidaritat

Redacció L'Avenç

diumenge, 22 de juny del 2014

Demà dilluns 23 de juny la Diputació de Lleida presentarà les quatre rutes d’evasió “Perseguits i salvats”, que recuperen els passos utilitzats per més de 20.000 jueus durant la Segona Guerra Mundial per fugir de l’Holocaust nazi a través dels Pirineus.[+]

El projecte, iniciat l’octubre de 2013 a Tavascan, identifica arreu del territori els espais referents a l'estada dels refugiats jueus a les comarques de Lleida.

El nom del projecte Perseguits i salvats fa referència als perseguits per règims totalitaristes i salvats per ciutadans que moltes vegades es jugaven la vida per aquestes persones que arribaven pels Pirineus en molt males condicions com a conseqüència dels viatges llargs i durs tant per l'orografia com per la meteorologia a l'hivern. Per no ser trobats i morir a mans dels policies sempre escollien els camins més difícils i complicats.

INFORMACIÓ:

L'acte inaugural se celebrarà a l'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà, a Sort, i està prevista una sortida a Rialp per visitar un dels punts inclosos a la ruta Pirineu Pallars Sobirà.

PER SABER-NE MÉS:

Consulteu el llibre de Josep Calvet Les muntanyes de la llibertat.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.