Polònia: camí de llibertat

Redacció L'Avenç

dissabte, 27 de setembre del 2014

Polònia: camí de llibertat

Ara que es compleixen 25 anys de la simbòlica victòria electoral de Solidarnosc, la Filmoteca programa una desena de films dels anys vuitanta censurats pels militars i d’altres de més recents que rememoren la història recent del país. [+]

La victòria de Solidarnosc va significar l’inici de la fi del comunisme a Polònia, i l’inici de l’esquerda que va acabar trencant el mur de Berlín. Fundat el 1980 a les drassanes de Gdansk, Solidarnosc va ser el primer sindicat independent i no comunista de Polònia. Liderat, entre altres, per Lech Walesa, va arribar a tenir deu milions d’afiliats. Però, amb l’arribada al govern del general Wojciech Jaruzelski el 1981, el sindicat va ser durament castigat. El govern militar va declarar la llei marcial i va detenir tots els líders i uns cinc mil afiliats de Solidarnosc.
No obstant això, a mitjan dècada dels vuitanta, les reformes impulsades per Mikhaïl Gorbatxov a l’URSS també van arribar a una Polònia econòmicament destruïda i políticament inestable. El govern militar es va veure obligat a declarar una amnistia, va legalitzar Solidarnosc i va començar a negociar amb el sindicat. De resultes, al juny del 1989 es convocaven eleccions: a les urnes, Solidarnosc va esclafar tots els seus adversaris.

INFORMACIÓ:

ON: Filmoteca de Catalunya (Barcelona)

DATES: De l’1 al 12 d’octubre

www.filmoteca.cat

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.