Records de la darrera carlinada

Redacció L'Avenç

dijous, 04 de setembre del 2014

Vayreda

Avui posem a la venda els Records de la darrera carlinada. Amb una mirada desenganyada cap als ideals de la joventut, Marian Vayreda va narrar els diversos episodis, entre caricaturescos i patètics, que va viure a la tercera guerra carlina. Escrits amb vigor i precisió, constitueixen una crònica desencantada i desmitificadora de l’absurd d’una guerra. [+]

Reproduïm aquí un fragment de la ressenya que Vicenç Pagès Jordà va escriure el 2009 per a la Revista de Girona, i que es pot consultar íntegrament aquí:

Marià Vayreda recorda la joventut amb simpatia però també amb prevenció, jaque les il·lusions el van menar a la desfeta. En més d’una ocasió reflexiona ambamargor: “Afortunadament, he servat la fe en Déu, però la fe en els homes i en les seves coses ha rebut ben fortes ensopegades”. Passats els anys, la guerra és vista ambdesencís: “Jo comprenia que el foc de les idees, als homes, els feia bullir la sang, però ja començava a sospitar que a algúns, a més, els fa bullir l’olla”. L’any 1882 Oscar Wilde va arribar a una localitat de Kansas per pronunciar unaconferència i es va trobar que Jessie James hi acabava de morir. Cinc anys enrere, Catalunya estava immersa en la Tercera –i última- Guerra Carlina. Tot i que no elssolem vincular, el western, el carlisme i el dandisme van coincidir en el temps iapareixen, amb totes les reserves, en els Records de la darrera carlinada. Vayreda ofereix una visió de la guerra que inclou drama i ironia, engrescament i desil·lusió. Unavegada sotmesos a la regularització ortogràfica, els seus contes no difereixen gaire dels westerns crepusculars, ja que es troben a mig camí entre els relats de Bret Harte i unapel·lícula com Sense perdó, de Clint Eastwood. A pocs metres d’on els soldats esdisparen (“De cada mil bales a penes una fa blanc”), les eugues pasturen pausadament. En una altra ocasió, els enemics es distreuen disparant a un instrument de la banda militar (“Fuego al bombo”, criden). Entre les disbauxes liberals i el gregarisme militar,només els homes de muntanya són fidels a ells mateixos i, per tant, fidels als altres. Records de la darrera carlinada és, també, el testament d’un home que veia com el seu món s’ensorrava.

El 4 d'octubre a les 18h Margarida Casacuberta presentarà els Records de la darrera carlinada al Museu dels Sants d'Olot.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.