Inauguració de l'Any Espriu

Espriu

Redacció L'Avenç

dimecres, 23 de gener del 2013

Avui s’inaugura al Palau de la Música el centenari del naixement de Salvador Espriu. Serà a les 19.30h, amb un espectacle teatral, musical i poètic dirigit per Xavier Albertí i basat en la vida, l’obra i la figura de l’escriptor.

Es tracta del primer d’una gran varietat d’actes que s’organitzaran al llarg d’aquest any per difondre i actualitzar l’obra de Salvador Espriu. Amb la voluntat de recopilar i promoure totes les activitats, s’obre també el portal www.anyespriu.cat. [+]

Avui s’inaugura al Palau de la Música el centenari del naixement de Salvador Espriu. Serà a les 19.30h, amb un espectacle teatral, musical i poètic dirigit per Xavier Albertí i basat en la vida, l’obra i la figura de l’escriptor.

Es tracta del primer d’una gran varietat d’actes que s’organitzaran al llarg d’aquest any per difondre i actualitzar l’obra de Salvador Espriu. Amb la voluntat de recopilar i promoure totes les activitats, s’obre també el portal www.anyespriu.cat.

Amb aquest motiu, us recordem el dossier “Un altre Espriu, si us plau”, pertanyent al número 283 de L’Avenç i coordinat per Glòria Casals, publicat el setembre de 2003. Els treballs aplegats en aquest dossier mostren la diversitat de possibilitats d’aproximació sobre l’obra d’Espriu, així com l’atractiu de la mateixa.

Víctor Martínez-Gil es pregunta per l’Espriu narrador, i en concret, per la nostàlgia que l’autor sentia pel fet de no haver escrit una novel·la llarga. L’article d’Olívia Gassol rebat alguns dels tòpics (el del catalanisme a ultrança d’Espriu, per exemple) en situar La pell de brau en el context dels debats culturals i polítics dels anys 50 entre intel·lectuals catalans i castellans.Núria Santamaria s’interessa per l’obra dramàtica d’Espriu, subratllant la seva preferència per la virtual transcendència literària enfront de l’eefímera contingència escènica. L’article de Miquel Edo segueix l’epistolari entre Espriu i Villalonga. Joan Ramon Veny aborda els diferents graus de refecció a què Espriu va sotmetre la seva pròpia obra i apunta a la necessitat que els estudis literaris acceptin el repte d’una reflexió teòrica profunda sobre els processos revisionistes a què els escriptors contemporanis sotmeten les seves obres. Rosa Maria Delor, com a ànima i directora de la col·lecció «Anys d’aprenentatge», destinada a l’edició crítica de les obres completes d’Espriu, en fa la crònica detallada des de la seva fase de projecte fins a l’últim volum aparegut. Delor repassa els criteris que han presidit cadascun dels onze volums apareguts fins ara (més els dos dedicats a recollir les enquestes i entrevistes a Espriu) i dóna una pinzellada de les principals aportacions interpretatives i valoracions de cada llibre a què han arribat els seus curadors després del coteig i posterior anàlisi de les variants. El seu article va acompanyat del relat en primera persona de Josep Montmany sobre la creació del Centre de Documentació i Estudi Salvador Espriu.

De la mateixa manera, ens remetem al relat del propi Espriu “D’un sol diagnòstic que en la meva vida he fet", aparegut al número 50 de L'Avenç, el juny de 1982.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.