Manel Ollé guanya el 12è Premi de poesia a la memòria de Gabriel Ferrater

Manel Ollé. (© Localpress)

Redacció L'Avenç

dijous, 05 de desembre del 2013

Amb l’obra Bratislava o Bucarest Ollé, ha aconseguit l’unanimitat del jurat, que n’ha destacat la qualitat i l’ambició, en la seva forma i el seu contingut (un poema llarg de 650 versos).

L’Ajuntament de Sant Cugat, la Comissió ciutadana Gabriel Ferrater i Edicions 62 organitzen, un any més, el Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater, que enguany arriba a la seva dotzena edició. El premi, que compta ja amb un gran prestigi entre els escriptors en llengua catalana, consta d’una dotació econòmica de 7.250 € lliures d’impostos, la publicació del poemari a Edicions 62 i una escultura de l’artista santcugatenc Pep Codó.

Gabriel Ferrater va néixer a Reus el 1922 i va morir a Sant Cugat el 1972. Escriptor i lingüista, és autor d’una de les més rellevants obres poètiques de la literatura catalana de postguerra, amb tres únics reculls Da nuces pueris (1960), Menja’t una cama (1962), Teoria dels cossos (1966), que va aplegar en un volum, i Les dones i els dies (1968) que va suposar el punt i final d’una aventura poètica insòlita en el marc de les lletres catalanes.

L’Ajuntament de Sant Cugat, una comissió ciutadana i Edicions 62 van resoldre, ara fa dotze edicions, crear aquest premi literari, el qual han guanyat poetes com Marc Romera, Dolors Miquel, Albert Roig, Domenec i Ponsatí, Albert Balasch, Adrià Targa, Jaume Subirana i Anna Garcia Garay entre d’altres. La presentació del guanyador ha tingut lloc avui a la Casa del Llibre i ha comptat amb la presència del regidor de Cultura, Xavier Escura, i l'editor del Grup 62, Jordi Cornudella.

Manel Ollé és professor titular en història i cultura de la Xina moderna i contemporània, coordinador del Màster en Estudis Xinesos de la UPF I codirector del Curs de Postgrau en Cinemes Asiàtics (UPF_Casa Asia).

Ha publicat des de mitjans dels anys vuitanta uns quants centenars d’articles de crítica literària en diferents diaris i revistes (El món, El Temps, Revista de Catalunya, Lletra de Canvi, Avui, La Vanguardia, El periodico, El País, Caràcters, Transversal…). Actualment col·labora a la revista L’Avenç amb la secció Llapis i sofà.

Ha publicat els llibres de poesia De bandera Liberiana (Premi Guerau de Liost 1993, Columna, 1994) i Mirall trencat (Premi Ciutat de Palma 2001, Proa, 2002). Ha publicat les antologies de relats La bossa o la vida. Antologia del conte policíac (La Magrana, 2000) i Combats singulars: antologia del conte català contemporani (Quaderns Crema, 2007).

Ha traduït L’obra mestra desconeguda d’Honoré de Balzac (Quaderns Crema, 1997), El sentit de la literatura, de Gao Xingjian (Empúries, 2004) i, juntament amb Chün-chün Chin el recull Contes estranys del pavelló dels lleures, de Pu Songling (Quaderns Crema, 2001). Ha antologat, traduït i prologat el recull Pedra i pinzell. Antologia de la poesia clàssica xinesa (Alpha, 2012).

En el context de la seva activitat com a professor del Departament d’Humanitats de la UPF ha publicat diferents estudis i articles de recerca sobre la història i la cultura xinesa.

L’obra guanyadora es diu Bratislava o Bucarest , ha estat escollida d’entre 39 originals presentats i serà publicada per Edicions 62 el març de 2014.

Per a Manel Ollé “rebre el premi Gabriel Ferrater és un gran honor, pel personatge però també pel prestigi que té aquest premi, per la seva independència”. Un viatge en que va apareixent una cascada d,imatges.

Bratislava o Bucarest és un sol poema de 650 versos dividit en 15 seccions i vol ser una exploració de la pròpia consciència, que el lector mediti sobre el seu propi pensament (a través d’unes imatges que apareixen en el text com en una cascada)., una mena de reflexió sobre la meditació entre el moviment i la quietud que es defineixen en els seus versos.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.