L'exposició "L'àlbum de la Ruth" s'ha allargat fins al 7 de novembre

Redacció L'Avenç

diumenge, 22 de agost del 2021

Ruth_von_wild3

Fins al 7 de novembre es pot visitar a la seu del Memorial Democràtic l'exposició comissariada per la historiadora Maria Ojuel "L'àlbum de la Ruth", basada en l'àlbum fotogràfic de l'activista suïssa Ruth von Wild (1912-1983), que va prestar ajut humanitari als infants refugiats durant la guerra d'Espanya i més tard al sud de França.

Ruth von Wild pertanyia al Servei Civil Internacional, una entitat pacifista que liderava l'Ajuda Suïssa, com també Elisabeth Eidenbenz, qui més tard va dirigir la maternitat d'Elna. Durant la guerra, Eidenbenz va treballar a València i Madrid, mentre que Ruth va coordinar l'ajut suís a Catalunya; dues companyes amb vides paral·leles i perfils molt semblants.

Ruth von Wild havia nascut a Barcelona atès que el seu pare, l'enginyer Ernst von Wild era el sotsdirector d'una companyia elèctrica. La seva adhesió a l'Ajuda Suïssa, amb a penes 26 anys, va ser valuosa pel seu coneixement de la llengua i del país. Ruth von Wild va viure en pròpia carn la Retirada -les imatges de l'exposició ho testimonien- i més tard va continuar la seva tasca al sud de França dirigint colònies per a infants refugiats, atès que l'Ajuda Suïssa es va reorganitzar per atendre els refugiats i va continuar activa durant la segona guerra mundial. Ruth és l'autora de bona part de les imatges de l'àlbum i sota un prisma humà retrata la quotidianitat en temps de guerra, sobretot dels infants, més enllà del seu rol de víctimes.

Aquesta exposició ha coincidit en el temps amb una altra que s'ha pogut veure a la Galeria Marianne d'Argelers, dedicada a la tasca humanitària de l'Ajuda Suïssa al camp d'Argelers.

Per saber més pots llegir els articles de Maria Ojuel que hem publicat a L'Avenç: "Fugir de Catalunya, un testimoniatge de l'èxode de 1939 redescobert" i "Ruth von Wild i l’ajuda suïssa als infants de la guerra"

Clip de Maria Ojuel: Breu presentació L'àlbum de la Ruth i subtitulat Ruth von Wild i l'ajuda suïssa als infants de la guerra.

Per més informació sobre l'exposició feu click aquí.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.